Асортиментът на бутиковата пивоварна The Black Sheep, която произвежда най-добрата местна бира “Златна Варна”, се увеличи с още един вид пиво. Тъмната “Златна Варна”, която с гордост нарекохме “Черната овца”, от днес вече е в продажба в едноименната верига бирарии.

Новата бира от семейството на “Златна Варна” е с мек и плътен вкус и със задържаща се,  кремообразна пяна с бежов цвят. Карамелените нотки се усещат още с първата глътка, а оставащият послевкус, те кара да искаш още и още от уникалното варненско пиво. Тъмното е особено подходящо за зимния сезон заради характерната си плътност. Има и научна обосновка за увеличаващото се желание да консумираме тъмни стилове бира през студените месеци. През зимата нуждата от енергия за организма е по-осезаема, което води до избора на тъмно пиво.

“Златна Варна Черната овца” съдържа четири вида малц – “черен”, “карамел”, “пилзен” и “мюнхен”, един вид хмел и пивни дрожди. Карамеленият малц преобладава при производството й, а и като цяло общото количество на малцовите зърна при варенето й е с около 1/4 по-голямо, в сравнение с използваните за светлото и амбъра. Количеството на използвания хмел в тъмното пък е по-малко, спрямо червената бира. В тъмното пиво, малцът се препича, а естествените захари започват да се карамелизират. Именно това води до натуралния тъмен цвят, аромата на кафе, леката сладост и плътния, ясно изразен малцов вкус.

Технологията за варене на тъмно “Златна Варна” е същата, която се прилага за светлото и амбъра. Процесът на варене може да се наблюдава от всеки посетител на пивоварна The Black Sheep. Минималният срок на съзряване на пивото е 30 дни, а дрождите не се премахват, което прави “Златна Варна” жива бира. Тя е нефилтрирана и непастьоризирана, а съдържанието на остатъчни дрожди завършва вкуса й. Пивото е с богато съдържание на редица полезни вещества – антиоксиданти, ензими и витамини, които допринасят за високите й вкусови качества. А тъмната “Златна Варна Черната овца” е дори още по-полезна. Проучвания, цитирани от Съюза на пивоварите в България, доказват, че в тъмното пиво има по-високо съдържание на витамини, антиоксиданти, феноли и флаваноиди, в сравнение с останалите видове бира. Специално витамините от групата В не се синтезират в човешкия организъм и спадат към незаменимите, затова и се набавят само чрез консумация на подходящи храни и напитки, сред които се нарежда и “Златна Варна Черната овца”.

Тъмната “Златна Варна” е с 5,2% алкохолно съдържание, а плътността й e 12°P. Новото пиво, произведено от микропивоварната The Black Sheep, e истинска наслада за сетивата и ще се хареса дори на хората, които не консумират бира.

Обратно към всички статии